זכויות תושב חוזר - מה שמגיע לך מהמדינה

כשמתקבלת ההצעה לרילוקיישן, הרוב המכריע חושב על “שם”, אך כפי שצוין במאמר על ניתוק התושבות, אתם חייבים לחשוב גם על ה”כאן”. מה יהיה כשתחזרו? באיזה מעמד תחזרו ומה מגיע לכם? המשיכו לקרוא.

תושב חוזר זכויות לפי משרד הקליטה

משרד העלייה והקליטה בישראל הציב קריטריונים מסוימים שיקבעו אם הנכם תושבים חוזרים. אז אם אתם עונים על הקריטריונים הבאים, מגיעות לכם זכויות:

  •  אזרח ישראלי בן 17 ומעלה בעת השיבה לישראל.
  •  היה תושב ישראל בעבר.
  •  שהה בחו”ל לפחות שנתיים.
  •  במהלך שהותו בחו”ל, ביקר בארץ לסירוגין או ברציפות לא יותר מארבעה חודשים בכל שנת היעדרות. ביקור שהתחיל בשנה אחת ונמשך ברצף לשנה שלאחריה, ייחשב כביקור אחד.
  • לא נשלח לחו”ל לרגל שליחות מטעם אחד מהגורמים הבאים: מדינת ישראל, רשות ממשלתית, ההסתדרות הציונית העולמית או רשות מרשויותיה, הסוכנות היהודית, קק”ל, קרן היסוד, המגבית המאוחדת והבונדס
  • לא קיבל בעבר סיוע כתושב חוזר ממשרד העלייה והקליטה, אלא אם חלפו 10 שנים מאז קבלת הסיוע האחרון, ובתנאי שנחשב תושב חוזר מעל 6 שנים בחו”ל.
  •  לא קיבל בשנתיים האחרונות סיוע כלשהו כעולה ממשרד העלייה והקליטה.

כשמדובר בזוג הורים פרוד או גרוש, ואחד מבני הזוג מעוניין לשוב ארצה עם הילדים, הם צריכים להמציא תצהיר נוטריוני של בן הזוג שנותר בחו”ל או הצהרה חתומה בפני הקונסול הישראלי על הסכמתו להחזקת הילדים בישראל. התצהיר הזה הכרחי כדי שגם הילדים יקבלו זכויות תושב חוזר.

איך תושב חוזר מקבל את הסיוע של משרד העלייה והקליטה?

כדי לקבוע את מעמדכם כתושבים חוזרים, בעבר הייתם צריכים לגשת לאחד ממשרדי העלייה והקליטה באזור מגוריכם ולפנות ליועצת תיעוד וזכאות, מיד עם שובכם (אפשר להתקשר כדי לקבוע פגישה). על בני הזוג היה להגיע יחד ולהביא עמם את תעודות הזהות והדרכונים של כל בני המשפחה. היום, רשות המסים בישראל פתחה את האפשרות להרשמה אונליין וניתן לעשות זאת כאן.

טיפ: עדכנו את תעודות הזהות מראש במרשם האוכלוסין והגיעו למשרד הקליטה עם התעודות המעודכנות ביותר.

לאחר שתציגו את כל האישורים הרלוונטיים, תקבלו את תעודות התושבים החוזרים. תעודות אלו יאפשרו לכם להמשיך את תהליך הקליטה ויקנו לכם ליווי מהמשרד.

אם אתם זקוקים גם לסיוע כספי, דאגו לפתוח חשבון בנק בארץ כדי לקצר תהליכים ולזרז את העברת הכסף.

כשתסיימו עם הביורוקרטיה, משרד העלייה והקליטה יעניק לכם סיוע לתקופה של 24 חודשים מיום השיבה לישראל, למעט הבטחת הכנסה, שתינתן במהלך 12 החודשים מיום השיבה לארץ.

תהליך קליטת תושב חוזר: כל מה שיש לעשות

קליטת תושב חוזר

הקלות במכס - הטבות לתושב חוזר

תושבים חוזרים וסטודנטים חוזרים זכאים גם להקלות מסוימות במכס, שיהיו בתוקף למשך תשעה חודשים מיום השיבה לארץ.

 

תחילה, הם זכאים לפטור ממסים (מכס, מס קנייה ומע”מ) על ייבוא החפצים האישיים הבאים:

  •  הלבשה, הנעלה וטואלטיקה – מה שנהוג להביא כמטען יד.
  • יינות ומשקאות – משקאות חריפים עד 1 ליטר ויינות, עד 2 ליטר לאדם מעל גיל 18.
  •  תמרוקים שמכילים אלכוהול – עד רבע ליטר לאדם.
  •  טבק – עד 250 גרם או פקט סיגריות, או שערכם לא עולה על 200$ (ארה”ב) לאדם מעל גיל שנתיים.
  •  במסגרת 200 הדולרים בסעיף למעלה, ניתן לייבא גם מזון שמשקלו הכולל עד 3 ק”ג.

הזכאות לפטור במכס תינתן לבני 18 ומעלה. אם ערכו של חפץ מיובא יעלה על 200$, לא רק שהזכות לפטור תישלל מכם, אלא תצטרכו להוסיף את ההפרש על ערכו המלא של החפץ המיובא.

תנאים נוספים לקבלת הפטור במכס:
  1.  כל החפצים ומסמכי הייבוא חייבים להיות רשומים על שמכם.
  2.  החפצים חייבים להיות מיועדים לשימוש עצמי ובכמות סבירה.
  3.  אם החפצים שייכים לזוג נשוי, הם לא ישוחררו עד שיוצגו מסמכי שני בני הזוג.
  4. . סטודנט חוזר חייב להראות אישור לימודים מהמוסד בו למד.

לקבלת מידע נוסף על זכויות תושב חוזר במכס yi@customs.mof.gov.il

כמו בכל טיסה: דברים נוספים שתושבים חוזרים יכולים להביא לארץ

מביאים אתכם מכולה של חפצי בית? ודאו שיש בידיכם הוכחה על ניהול משק בית עצמאי. זה יכול להיות בצורת חוזה שכירות או הוכחה על מקום מגורים בבעלותכם.

  •  תוכלו לייבא חפצי בית שאינם כוללים ציוד להתקנת קבע כמו אינסטלציה, חומרים לבנייה, לריצוף או לכיסוי קירות (טפטים, אריחים, שיש וכדומה) – בלא יותר משני משלוחים.
  •  ודאו שהמכולה תגיע בתוך תקופת הפטור, שהיא תשעה חודשים מיום השיבה לארץ.
  •  ניתן לייבא עד שני מקלטי טלוויזיה ושני מחשבים אישיים לכל משפחה. את שאר מכשירי החשמל ניתן לייבא פריט אחד מכל סוג.
  •  אי אפשר “לעבוד” על רשויות המכס – באם תשלחו חפצי בית בחבילת דואר, הדבר ייחשב למשלוח האחד הזה עליו אתם זכאים לפטור.

תושב חוזר הטבות לצרכי מס הכנסה

הבנו לפי הסעיפים למעלה מיהו התושב החוזר לצרכי משרד הקליטה והמכס, אך אם העברתם את מרכז חייכם למדינה אחרת למשך 6 שנים ומעלה, עם חזרתכם תיחשבו “תושב חוזר” גם לצרכי מס. תושב חוזר לצרכי מס זכאי לפטור בתנאים מסוימים על רווחי הון ממכירת נכסים מחוץ לישראל ל-10 שנים.

זכויות תושב חוזר מעל 10 שנים - תושב חוזר ותיק

אם שבתם לאחר יותר מ-10 שנים מלאות, אתם כבר “תושב חוזר ותיק” ומגיעות לכם זכויות אחרות לחלוטין, ביניהן 10 שנים של הקלות והטבות לתושב חוזר, בהן פטור כמעט מלא ומקיף על מכלול ההכנסות שלכם מחוץ לישראל וכן פטור רחב מחובת דיווח על אותם נכסים.

 

פקודת מס הכנסה מעניקה לתושב חוזר ותיק את הזכות להמשיך ולהיחשב תושב חוץ במשך שנה אחת ממועד השיבה לארץ – “שנת הסתגלות”.

 

באם אתם זקוקים לשנה כזו, תצטרכו להודיע לרשות המסים בטופס מיוחד, בתוך 90 ימים מיום ההגעה לישראל. ההחלטה מאפשרת לעזוב את ישראל בתום השנה מבלי להיחשב כתושבי ישראל אם תרצו לשוב בעתיד, וכן להתנסות כתושבי חוץ במהלך השנה.

 

אם לדוגמה אתם בעלי מניות בחברה ישראלית ובחרתם בשנת הסתגלות, החזקה בחברה תיחשב של תושב חוץ ותקבלו פטור על רווחי הון, פטור שמיועד לתושבי חוץ בלבד (סעיפים 97 ב3).

 

מנגד, לא יחולו עליכם הוראות האמנות למניעת מסי כפל שחלות על תושבי ישראל וכחלק מזכויות תושב חוזר לא תהיו זכאים לנקודות הזיכוי הניתנות לתושבי ישראל.

 

אין באמור משום ייעוץ משפטי ו/או מקצועי ובכל מקרה רצוי לקבוע פגישת ייעוץ בסוגיות המוזכרות במאמר זה.

 

בכתיבת המאמר סייע עו”ד ורו”ח מאורי עמפלי, המתמחה במיסוי בינלאומי

קריאה נוספת:
הירשמו לניוזלטר

All rights reserved © Ocean Group 2018