תמה תקופת הרילוקיישן-צ'ק ליסט למבצעים רילוקיישן לישראל

היציאה לרילוקיישן טומנת בחובה קשיים ואתגרים רבים, אך אחוז נכבד מהמתניידים מעיד שדווקא התקופה הקשה ביותר הייתה לקראת וסביב החזרה למדינת המוצא. 

מלכתחילה, כשמתכננים תהליך התניידות, חושבים במונחים של "כאן" ו"שם" כלומר, אם מקבלים ייעוץ מס לדוגמה, רצוי לקבל את מלוא המידע על הזכויות שלכם כשבים, ולא רק כיוצאים. 

באופן כללי מומלץ להבין את הסינרגיה שבין השירותים והנושאים השונים בהם תיתקלו במהלך הרילוקיישן שלכם והחשיבות בתכנון נכון והתאמה לצרכים שלכם. 

 ישנם 5 נושאים חשובים מאד בהם כדאי לטפל בטרם שובכם, בתכנון הרילוקיישן לישראל – לפחות חודשיים מראש:

1. מס הכנסה

האספקט הראשון אליו יש להתייחס הוא נושא המיסוי, כיוון שהתעלמות מכוונת ממנו תגרור בעיות עם הרשויות, מה שוודאי לא ינעים את חזרתכם.

הפעולות שיש לבצע בהקשר של מס הכנסה תלויות במה שעשיתם לפני היציאה לרילוקיישן: האם ניתקתם תושבות או שאתם עדיין אזרחי ישראל? ואם לא ניתקתם את תושבותכם, האם הקפדתם לשלם את תשלומי הביטוח הלאומי עבור כל המשפחה?

מומלץ להיוועץ ברו"ח שמתמחה בסוגיות מיסוי של מתניידים, כדי לבחון לעומק את הזכויות והחובות שלכם, שכוללות בין היתר: מיסוי על הכנסות פסיביות מחוץ לישראל, היבטי ביטוח לאומי, מיסוי אופציות, תזמון של רכישת נכסים בישראל, המשך השכרת נכסים מחוץ לישראל, חובות מס במדינה ממנה באתם וחובת הדיווח בישראל.

קבוצת אושן מציעה שיחת ייעוץ מס רילוקיישן גם במשרדים בישראל וגם דרך שיחת סקייפ/ זום. 

2. משרד הקליטה

אם ניתקתם תושבות, אתם בגדר "תושב חוזר" או "תושב חוזר ותיק", מה שמקנה לכם זכויות במשרד הקליטה.

לפי רשויות המס ומשרד האוצר, תושב חוזר יוגדר ככזה אם שהה שנתיים או יותר בחו"ל וביקר בארץ לא יותר מארבעה חודשים בכל שנת היעדרות. בנוסף, עובדים שיצאו לשליחות בגפם, כלומר ללא בני המשפחה, אינם נחשבים לתושבים חוזרים. בכל אופן, כל מקרה נבחן לגופו ואפשר לקרוא על זה בהרחבה באתר של משרד הקליטה

ההטבות להן אתם זכאים כתושבים חוזרים:

א. ביטוח בריאות ממלכתי: מתקבל כחצי שנה לאחר השיבה, אך ניתן להעביר תשלום חד פעמי לביטוח הלאומי אם רוצים "לפדות" את הביטוח לפני הזמן הנדרש.

ב. סיוע בלימודים לילדים: אם הילד נעדר לתקופה ממושכת ממערכת החינוך בישראל, הוא זכאי לתגבור ייחודי במטרה לשפר את הישגיו ולוודא את השתלבותו במערכת (ראו סעיף 4).

ג. סיוע בהשתלבות תעסוקתית: משרד הקליטה מספק תמיכה נרחבת בתחום התעסוקה, שכן זהו מכשול גדול לשבים ארצה. אתם זכאים לשלושה חודשים של הבטחת הכנסה בשנה הראשונה לחזרתכם, דמי קיום בזמן הכשרה מקצועית, סיוע לבעלי מקצועות רישוי כמו אמנים וספורטאים להשתלבות בענף שלהם, שובר להכשרה מקצועית לאלו בעלי מקצועות שאינם נדרשים בארץ ולחוזרים לאחר חמש שנים ומעלה תינתן אפשרות להכשרה והסבה מקצועית על חשבון משרד הכלכלה.

3. איתור נכס בארץ

כעת, משסיימתם עם הביורוקרטיה, אפשר לעבור לנושאים המהותיים עבור המשפחה שלכם כמו "איפה נגור?" אם יש בבעלותכם נכס שהשכרתם, יהיה לכם קל יותר לסיים את תקופת השכירות ופשוט לחזור הביתה.

אך אם אין בבעלותכם נכס, עליכם להחליט איפה תרצו לגור ולהתחיל לחפש בית להשכרה או למכירה. במקרה כזה, יש להתחשב בזמן ההגעה של הריהוט שלכם – האם תעדיפו להיות ללא ריהוט שם או כאן? בכל מקרה, השכרת ריהוט יכולה להיות פתרון טוב לתקופת השילוח.

ומה לגבי הנכס בחו"ל?

אם זו דירה שכורה, האם עמדתם בכל תנאי החוזה? האם הבית זקוק לצביעה או לשיפוצים כלשהם? ואם זו דירה בבעלותכם, האם תרצו להשכיר או למכור אותה? ישנן חברות שמנהלות נכסים גם כאן וגם שם, שיכולות להקל על התהליך הזה ולמנוע מכם הרבה כאבי ראש וניירת. 

4. מסגרות חינוכיות לילדים

איתור מסגרות החינוך לילדים תלוי בראש ובראשונה במקום מגוריכם. לכן ההחלטה על הסעיף הקודם משמעותית ומשפיעה ישירות גם על הסעיף הזה.

עליכם להחליט האם לשלוח את הילדים לבתי ספר אמריקאים/בינלאומיים, בתי ספר מיוחדים או בתי ספר ציבוריים של מערכת החינוך.

בתי ספר בשפה האנגלית: ישנם מספר בתי ספר פרטיים בארץ שמלמדים בשפה האנגלית לכל הגילים. ניתן לאתר בתי ספר כאלו לפי מיקום באתר נפש בנפש.

בתי ספר ציבוריים: אם החלטתם לשלוח את הילד למערכת החינוך בישראל, כדאי שתדעו מה מגיע לכם מטעם המדינה. בכל אזור בארץ ישנו מרכז קליטה שאמון על שילוב הילדים במסגרות. בנוסף, מגיעות לילדכם שעות תגבור בעברית והתאמה לתכנית הלימודים הישראלית (מספר השעות נקבע בהתאם לגיל ולמספר התלמידים העולים באותה שנה).

ברגע שיש לכם כתובת מגורים, תוכלו ליצור קשר עם "אגף הקליטה" במשרד החינוך, בטלפון: 02-5603619/20, ולקבל מידע על בתי הספר ושילוב ילדכם בהם.

כמה דגשים שכדאי לשים לב אליהם:

  •  קטין חוזר ששב לישראל בגיל 13 ומעלה זכאי להיבחן בבחינות הבגרות כמו עולים ותיקים.
  •  קטין חוזר שלא למד במערכת החינוך בישראל וחזר לישראל לאחר שמלאו לו 15 שנים זכאי להיבחן בבחינות הבגרות לעולה חדש.
  •  משרד החינוך מאפשר להגיש בקשה מיוחדת כדי להיבחן בבחינות הבגרות עוד לפני החזרה, באמצעות בחינות אקסטרניות. תוכלו למצוא את חוברת ההנחיות לנבחנים אקסטרניים באתר של משרד החינוך.

גנים בשפה האנגלית: ישנם גנים פרטיים שמדברים בשפה האנגלית ואליהם נרשמים גם ילדים ישראלים שלא חיו בחו"ל. גנים אלו פזורים ברחבי הארץ. ניתן לאתר אותם בקלות בחיפוש בגוגל.

גנים ציבוריים: על פי חוק, ילדים מגיל שלוש מחויבים להירשם לגן כלשהו (חוק חינוך חובה). שעות הפעילות של הגנים הציבוריים הן בימי חול ב-08:00-14:00 ובימי שישי, עד השעה 12:45.
עוד מידע ניתן למצוא כאן.

מצאתם נכס, רשמתם את הילדים לבתי הספר והגנים והסדרתם את הניירת, עכשיו זה הזמן לטפל בדברים הגשמיים יותר – החפצים שלכם. 

הנה כמה דברים שחשוב לדעת בכל הנוגע לזכויות התושבים החוזרים:

א. ניתן לייבא לא יותר משני משלוחים ארצה.

ב. החפצים שלכם צריכים להגיע לכל היותר בתקופה של עד תשעה חודשים – תקופת זכויות השיבה.

ג. כל משפחה רשאית לייבא שני מקלטי טלוויזיה ושני מחשבים ניידים. את שאר המכשירים החשמליים ניתן לייבא אחד מכל פריט.

ד. כל החפצים חייבים להיות רשומים על שמו של התושב החוזר.

ה. החפצים חייבים להיות מיועדים לשימוש אישי ובכמות סבירה, לפי קביעתו של גובה המכס בעת שחרורם. יש להציג מסמכים של שני בני הזוג.

ו. סטודנט חוזר חייב להצטייד באישור ממוסד לימודיו בחו"ל, שמאשר את היותו סטודנט מן המניין.

באם שהיתם בחו"ל על תקן תושבים ישראלים ולא ניתקתם תושבותכם, שילוח חפציכם ייחשב כייבוא אישי ויחולו עליכם החוקים שחלים על כולם, כמו גם על תושבים חוזרים, איך אינכם זכאים להקלות והטבות המצוינות לעיל.

עוד על שילוח Door to Door לחוזרים לישראל >> כאן

עוד דגשים חשובים בנושא השילוח:

א. אל תשכחו לבטח את כל התכולה שלכם. כללו בערכם גם את המסים.

ב. פריטים שאסור לייבא: סכינים, חרבות וכלי סיף (לא כולל אולרים לשימוש אישי או סכינים לשימוש ביתי), משחקי הימורים אסורים, מיכל גז מדמיע, חומרי נפץ וחומרים מתלקחים, יצורים חיים ומסוכנים כמו נחשים וכלים להכנת סמים מסוכנים.

ג. פריטים שייבואם תלוי באישור הרשות המוסמכת: טלפון נייד (משרד התקשורת), גריל גז (מכון התקנים) וקורקינט ממונע (משרד התחבורה).

ד. בכל הנוגע למשקאות חריפים, ישנה בכמות שניתן לייבא. אם תחרגו מהכמות המותרת, תתכוננו לעיכוב הציוד שלכם במכס ותשלום בהתאם.

ניתן לקרוא על כל החובות והזכויות באתר של רשות המסים.

יש לכם שאלות?
נשמח לעזור!

אנא מלא/י את הטופס וניצור איתך קשר בהקדם.

הפריט נוסף להזמנה שלך! 🙂